10 Rahsia Untuk Menjadi Usahawan Berjaya
Sep 16, 2014
Rata-rata usahawan yang berjaya,
apabila ditanya apakah rahsia kejayaan mereka akan menyenaraikan senarai rahsia
yang hampir sama. Artikel ini akan menyenarai pendekkan rahsia-rahsia tersebut
untuk anda.
1.
Memasang
niat yang betul
2.
Tidak
mudah berputus asa
3.
Berani
mengambil risiko
4.
Mempunyai
kepakaran dalam bidang yang diceburi – ilmu dan kemahiran yang mencukupi
5.
Mempunyai
kemahiran berkomunikasi
6.
Mempunyai
kemahiran untuk membuat keputusan
7.
Mempunyai
misi dan visi yang jauh ke hadapan
8.
Mempunyai
fikiran yang sentiasa positif
9.
Mempunyai
sifat yang sentiasa rendah diri dan sentiasa ingin belajar
10.
Sentiasa
bersyukur dengan nikmat yang sedia ada dan mempunyai keghairahan untuk
menggandakannya.
Dari 10 perkara dalam senarai ini,
cuba kita bandingkan dengan ciri-ciri yang telah ada dalam diri kita atau
pasukan kita. Jadikan senarai ini sebagai satu ‘quick checklist’ bagi
memudahkan kita mengesan apa yang masih kurang dan boleh dipertambah-baik.
Huraian.
Bagi yang suka membaca huraian
ringkas untuk 10 rahsia di atas, saya kongsikan di bawah.
Memasang Niat Yang
Betul.
Niatlah berniaga untuk mencari dan
mengharapkan keredhaan Allah SWT agar kerja yang dilakukan menjadi
ibadah. Semoga, kita terhindar daripada godaan penyelewengan duit keuntungan,
duit rakan-kongsi atau rasuah kerana kita berniaga kerana Allah dan bukan duit
semata-mata.
Niatlah agar sebahagian (10%
lazimnya) dari keuntungan perniagaan itu disedekahkan kepada mereka yang
memerlukan dan tingkatkan rasa nak bersedekah itu dengan menggauili kelompok
ini.
Sebagai contoh, lawatilah rumah
anak-anak yatim yang daif. Lihatlah cara mereka jalani aktiviti harian
sepanjang hari. Bermesra dengan mereka dan selami perasaan mereka. Kita
akan terasa betapa tulusnya hati-hati ini.
Dan kita insya-Allah akan lebih
terasa betapa banyaknya Allah memberi rezeki dan kemampuan kepada kita dan
betapa itu adalah amanah daripada Allah untuk kita salurkan kepada mereka jua.
Tak perlu banyak pun, cukuplah 10% setiap bulan untuk mereka.
Jangan pasang niat berniaga untuk
jatuhkan orang lain atau ingin tunjukkan yang diri kita ni adalah yang
terhebat. Niat-niat sebegini yang selalu membawa para usahawan ke lembah
kegagalan yang hina dan memalukan.
Tidak mudah
berputus asa dan mempunyai daya tahan yang cekal.
Adat dalam perniagaan, ada untung ruginya.
Dunia berniaga dah tak sama dengan dunia makan gaji. Dunia berniaga ada
‘uncertainty’ nya.
Jadi, adalah penting untuk para
peniaga dan pengusaha untuk mempunyai sifat tidak mudah melatah apabila
perniagaannya rugi. Jangan cepat berputus asa. Ingat, terlalu banyak
perkara sudah di korbankan di awalnya (modal perniagaan, masa dan kudrat).
Sentiasa ada sifat “Try and Adjust”.
Jangan “Try and error”.
Try and error, jika gagal kita cuba
cara baru atau buka bisnes baru. Jangan buat cara ini. Ini lah yang lazimnya
dilakukan oleh peniaga kita. Asal rugi sikit, tukar bisnes lain. Lama-kelamaan,
habis duit modal di tangan.
Sebaiknya, amalkan Try and Adjust.
Dalam try and adjust, apabila gagal, kita ubah sedikit caranya agar kerugian
dapat dikurangkan atau keuntungan ditingkatkan. Dalam proses try and adjust ini
lah, kita akan “fine tune” cara operasi bisnes kita. Insya-Allah kita akan
jumpa cara optimum dan lazimnya cara inilah yang merupakan rahsia bisnes kita.
Kecekalan menghadapi kerugian juga
lebih mudah dimiliki sekiranya kita sudah bersiap sedia untuk menghadapi
kerugian untuk dalam tempoh beberapa bulan. Kita boleh menyediakan duit
‘penimbal’ atau ‘buffer’ dengan meletakkan sejumlah duit dari modal awal kita
ataupun mengasingkan sedikit duit keuntungan dari bulan-bulan sebelumnya.
Justeru, apabila kita mengalami
kerugian pada bulan ini, kita tidak cepat menggalabah kerana duit simpanan kita
dalam penimbal cukup untuk memastikan kelansungan hidup dan perniagaan kita.
Dengan cara ini juga, kita menjadi lebih berani untuk mencuba kaedah dan
saluran baru dalam perniagaan dan pengusahaan kita. Inovasi adalah elemen
penting dalam apa jua keusahawanan.
Berani Mengambil
Risiko
Risiko adalah sahabat baik usahawan
dan peniaga. Kita kena kenal dan tahu risiko yang bakal dihadapi dan bersedia
untuk menguruskan risiko ini. Pendek kata, kalau kita nak jadi usahawan,
menghadapi risiko adalah sesuatu yang tidak dapat di elakkan.
Dalam keusahawan, kita mesti
mempunyai daya inovasi yang tinggi. Kita tidak boleh kekal dengan cara dan
kaedah yang sama. Apatah lagi sekiranya bidang keusahawan kita berteraskan I.T
dan kejuruteraan. Teknologi berubah pantas dan kita WAJIB seiring dengan
peralihan teknologi.
Untuk mempunyai teknik yang lebih
efektif dan efisyen, kita mungkin perlu bereksperimen dengan teknik dan
teknologi baru. Adakalanya, teknik dan teknologi baru ini mempunyai impak
negatif kepada produksi dan pemasaran produk. Kita mungkin mengalami sedikit
kerugian apabila hal ini berlaku.
Tetapi kita tidak boleh takut untuk bereksperimen
sebab sekiranya perkara sebaliknya berlaku, teknik baru ini akan meningkatkan
keuntungan kita. Mungkin melalui daya penghasilan yang lebih kos efektif atau
mewujudkan peluang untuk menghasilkan produk yang lebih maju – jauh
meninggalkan pesaing.
Justeru, kita perlu tahu bagaimana
untuk menguruskan risiko ini. Secara asasnya, kita kena lakukan kajian dan
simulasi sebelum kita bereksperimen. Analisa keputusan kajian dan simulasi.
Sekiranya hasil kajian dan simulasi menjuruskan kepada hasil yang positif maka
kita perlu timbang-tara untuk mengaplikasikan teknik ini dalam skop yang kecil
di perniagaan kita.
Mempunyai Kepakaran
Dalam Bidang Yang Diceburi
Kepakaran adalah mempunyai ilmu dan
kemahiran yang cukup di dalam sesuatu bidang.
Ilmu penting untuk memastikan
kefahaman yang lengkap terhadap usaha yang dilakukan. Justeru, inovasi dan
penambahbaikkan terhadap produk dan servis sentiasa dapat dilakukan dari semasa
ke semasa. Kalau tidak, kita akan ditinggalkan pesaing.
Kemahiran pula penting dalam
memastikan kualiti hasil akhir produk atau servis dan kecepatan menghasilkan
produk. Tanpa kemahiran yang cukup, ilmu yang ada hanyalah teori yang bermain
di minda. Teori tidak dapat diterjemahkan dalam bentuk duit dalam dunia
keusahawan.
Kekurangan kemahiran juga akan
menyebabkan kos operasi meningkat. Satu-satu kerja dilukakan dalam tempoh masa
yang lama. Kerja baik pulih pula mungkin terpaksa dilakukan sebab kerja yang
pertamakali dilakukan tidak sempurna. Malah, imej syarikat juga mungkin
terjejas sekiranya pelanggan tidak puas hati terhadap produk yang dibeli.
Jadi, amat jelas ilmu dan kemahiran
yang tinggi amat diperlukan untuk menjadi usahawan yang berjaya. Ilmu yang
dalam dan kemahiran yang tinggi ini dikenali sebagai kepakaran.
Kepakaran amat diperlukan untuk:
·
menghasilkan
produk yang lebih hebat dari pesaing
·
memastikan
kita tidak ditinggalkan pesaing
·
memastikan
kos operasi adalah serendah mungkin
·
memastikan
hasil akhir produk atau servis mempunyai kualiti yang disasarkan
·
membolehkan
inovasi-inovasi baru diwujudkan
·
membolehkan
kita mengubah-suai produk yang sedia ada mengikut kehendak pasaran (wujudkan
‘unique selling point’)
·
membolehkan
model perniagaan kita berkembang dengan mudah (good scalability)
Jangan sesekali menceburkan diri
dalam apa jua bidang keusahawan dan perniagaan tanpa ilmu yang cukup. Kita kena
ingat, pesaing-pesaing kita sudah lama dalam bidang ini. Pengalaman dan sepak
terajang dalam bidang ini sudah pun mereka lalui. Ilmu di dada mereka juga
mungkin sudah tinggi.
Jadi, apakah persediaan kita untuk
bersaing dengan mereka kalau bukan dengan ilmu yang lebih tinggi dari mereka?
Tidak lain dan tidak bukan adalah KEPAKARAN kita.
Tak percaya? Cuba bandingkan antara
dua tukang masak ini.
Ali, seorang chef hotel 5 bintang
dalam masakan barat. Ada 5 tahun pengalaman. Naik dari bawah dan kini merupakan
ketua chef. Mempunyai pendidikan masakan barat di Perancis dan merupakan
pelajar terbaik di sana. Seorang yang amat ghairah dengan masakkan barat.
Abu, seorang tukang masak di pelbagai
kedai makan sekitar Subang. Pengalaman masak apa jua jenis juadah dan masakan
(ikut kehendak pemilik kedai) selama 20 tahun. Tiada pendidikan rasmi dalam
bidang memasak. Diperoleh melalui perkongsian rakan-rakan, cuba jaya dan buku
resepi.
Sekiranya Ali dan Abu ingin berhenti
kerja dan membuka restoran makanan barat mereka sendiri, agak-agak restoran
mana yang mampu menyediakan makanan barat yang lebih sedap dan istimewa?
PS : Makanan barat adalah makanan
yang dilihat sebagai makanan premium di Malaysia yang mana rasa dan keenakannya
mesti setimpal dengan harga yang diminta. Kualiti rasa adalah faktor penting
kejayaan restoran tersebut.
To be
continued…Stay tune!
Huraian untuk rahsia ke-5 hingga
ke-10 akan disambung dalam entri yang lain..
Sumber: Blog di internet.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan